Dålig mamma?

Inte jag, idag ska jag inte gnälla över mina eventuella brister och fel - min PMS är long gone och jag mår så bra som man bara kan göra efter att ha kommit ut i ljuset.

Idag hade vi en föreläsning om familjevåld. I verkligheten betyder det att vi hade en föreläsning om mäns våld mot kvinnor och hur barnen i dessa relationer mår och hur normaliseringsprocessen går till och så. Jag hade för övrigt kunnat hoppa över föreläsningen. Jag har levt det där fast utan att få såvärst mycket stryk.
Iallafall, föreläsning var lite så yada schmada men i slutet blev det diskussion och det är ju alltid intressant. Särskilt som när mansamordnaren sa att det kanske inte bara är mannen som är den dåliga föräldern i en sån här relation. Kanske är det så att mamman är en dålig mamma - hon kan ju omöjligt vara bra?
Först blev jag förbannad och bara men vafan SÄGER karlfan, men så argumenterade han för sin sak och då började jag istället fundera på varför man jämt jämt envisas med att kvinnor ska ha nån slags roll som offer?

Han menade att det är omöjligt för mamman att vara en bra mamma, eftersom hon stannar kvar i en relation som skadar barnet. Och ja, det är ju sant. Oavsett normaliseringsprocesser och rädsla och skam och skuld - barnen är ju de som far illa av att våldet bagatelliseras till exempel.

Och nu tappade jag farten. Jag minns int evad jag ville komma fram till.

Kommentarer
Postat av: cruella

Jag TROR utan att veta egentligen att det handlar om en sorts riskavvägning. Det är väl en process och ett sluttande plan - först kanske bagatelliserande och självskuldbeläggande. Och så småningom en övertygelse att det enda sättet att hålla NÅGON som helst koll på dåren är att stanna kvar i förhållandet... Ni kanske läser avhandlingen Varför går hon? som liksom vänder på frågan som ju annars brukar lyda Varför stannar hon kvar? Intressant perspektivbyte som ifrågasätter offerrollen.

2008-01-31 @ 21:59:51
Postat av: cilanpilan

Ja, det är klart det är. Och till slut är det ju normaliserat och inget konstigt - de gav ett exempel på en kvinna vars man bytte hennes tamponger när hon hade mens. För hon var ju hans sak.
Vad han menade var att kvinnan inte har en chans att vara en bra mamma i ett sånt förhållande - alltså att hon kan ha världens bästa förutsättningar att vara det, och hon kan mycket väl bli det. Men först när hon lämnat honom.
Det tråkiga är att till den här föreläsningen fanns det liksom ingen litteratur. Jag fattar inte varför, det här är ju en ingen ovanlig företeelse liksom.
Jag tror jag ska leta upp avhandlingen och läsa den själv, jag är väligt intresserad.

2008-01-31 @ 23:13:39
URL: http://cilanpilan.blogg.se
Postat av: vajlan

vart fan tog mitt inlägg vägen?? vad sur jag blir!

2008-01-31 @ 23:24:53
Postat av: cilanpilan

Det försvann, jag hittar det inte nånstans på bloggen. Skriv nytt!

2008-01-31 @ 23:29:29
URL: http://cilanpilan.blogg.se
Postat av: M

Oj, den avhandlingen vill jag också läsa, yes, sir bob. Myyyycket itnressant!

2008-02-01 @ 13:28:44
Postat av: cilanpilan

Ja, väldigt.

Ju mer jag tänker på det här ämnet, desto mer vill jag läsa. För jag har en miljard fördomar, yes sir bob.

2008-02-02 @ 18:52:52
URL: http://cilanpilan.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0